De opkomst van de Stellar Lumen

Waarom wordt een cryptomunt plots populair?

Op basis van de korte maar rijkgevulde geschiedenis van de cryptovaluta is het eigenlijk vrij simpel: neem een getalenteerde en bekende blockchainontwerper als de oprichter van het bedrijf en breng vervolgens een aantal spraakmakende klanten aan om jouw blockchain te gebruiken. Dat is het. Dat is alles wat je nodig hebt om de prijs van een cryptomunt achter een technologie dezer dagen te laten stijgen.

Het werkte voor Ethereum en Ripple. En het werkt nu voor een van de nieuwkomers in het universum van "alt-munten" - Stellar Lumen.

Slechts enkele weken na het nieuwe jaar heeft Stellar de marktwaarde van zijn valuta, de Lumen, zien stijgen van $ 2,5 miljard tot meer dan $ 12 miljard en dat in een tijd dat veel virtuele valuta hun marktkapitalisatie hebben zien verdwijnen bij een koerscorrectie.

Experts die met de personal finance-website Finder.com spraken voorspelden onlangs dat de marktkapitalisatie van Stellar tegen het einde van het jaar zou stijgen tot $ 183 miljard. Om dat in perspectief te plaatsen, Bitcoin heeft momenteel een marktkapitalisatie van $ 233 miljard.

En als die voorspelling uitkomt, zou dat betekenen dat de waarde van lumen in 2018 meer dan 1.700% zou stijgen, veel sneller dan de voorspellingen voor een stijging van bijna 140% voor Bitcoin en 170% voor Ethereum.

Hoe Stellar begon

Stellar's mede-oprichter, Jed McCaleb, creëerde de eerste Bitcoin-exchange, Mt. Gox, en was tevens de grondlegger van Ripple. Hij heeft dus de juiste achtergrond om de aandacht van beleggers te trekken.

In oktober kondigde IBM dan aan dat het Stellar zou gebruiken om samen te werken met banken om een betalingssysteem in de Stille Zuidzee aan te bieden. Hierdoor kan iemand in Australië zakendoen met iemand in Indonesië en betalen via lumen, bijvoorbeeld.

"Momenteel hebben internationale betalingen de neiging meerdere dagen in beslag te nemen. Dit nieuwe systeem staat klaar om een ​​grondige verandering in de Zuid-Pacifische landen door te voeren, en eenmaal volledig opgeschaald door IBM en zijn bankpartners, zou dit de manier waarop geld overal ter wereld wordt verplaatst mogelijk kunnen veranderen, internationale transacties helpen verbeteren en financiële betrokkenheid bevorderen in ontwikkelingslanden, "zei McCaleb op het moment van de deal.

Van zijn kant zegt IBM dat dit jaar tot 60% van de internationale betalingen in de Stille Oceaan op deze manier zou kunnen worden verwerkt.

Medewerkers van IBM willen niet precies zeggen hoe groot deze deal juist is, maar merkten op dat het partnerschap meer dan $ 1 miljard per maand zou kunnen verwerken aan betalingen begin dit jaar in belangrijke markten zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji, Samoa, en Tonga.

Hoe Stellar van Bitcoin en Ripple verschilt

Hoewel Bitcoin een populaire cryptocurrency is voor particulieren en consumenten, heeft Stellar meer zakelijke aantrekkingskracht. In die zin lijkt het een beetje meer op Ripple, dat McCaleb ook mee oprichtte. Maar er zijn grote verschillen tussen Ripple en Stellar. Om te beginnen opereert Stellar momenteel als een non-profitorganisatie, terwijl Ripple een onderneming met winstoogmerk is waarvan veel mensen denken dat ze dit jaar de beurs zullen betreden.

Daarnaast wordtl het netwerk van Ripple als gecentraliseerd beschouwd, terwijl Stellar zicht volledig decentraal profileert, wat meer in overeenstemming is met de manier waarop de Bitcoin-gemeenschap werkt. Zal dat genoeg zijn om Ripple in te halen, waarvan de marktwaarde ongeveer vijf keer groter is? Het is veel te vroeg dat te zeggen, maar Stellar is aan een inhaalrace begonnen.