Welke cryptomunten koop je best?

Met de huidige onzekerheid op de cryptomarkt is dit het ideale moment om terug te blijkken om te kijken hoe we hierin terecht zijn gekomen, en wat de toekomst in petto heeft. We hebben een piek gezien met een totale marktkapitalisatie van rond 850 miljard dollar in de eerste week van januari, die dan terugviel tot $ 750 miljard en hebben nu net een correctie van 40% ondervonden.

Wat gebeurt er nu en hoe erg zal het worden?

Eerst en vooral moet je beseffen dat er een januari-dip is die elk jaar plaatsvindt (zie onze eerdere post), een daling van 20-30% is volkomen normaal. Dit jaar is de cryptomarkt echter veel dieper weggezakt door verschillende andere factoren.

Er bestaan ​​verschillende theorieën over waarom dit gebeurt, maar de twee belangrijkste theorieën zijn:

1) Aziatische markten verkopen crypto voor geld om cadeau's en reizen te betalen voor het Aziatische Nieuwjaar

2) Mensen in de VS verkopen in januari om hun vermogenswinstbelasting een extra jaar uit te stellen

Hoewel deze cyclische gebeurtenis de afgelopen jaren telkens tot een gezonde correctie heeft geleid, hebben volgende nieuwe factoren dit jaar paniek gezaaid:

- China zou een verbod invoeren op crypto-exchanges
- Dezelfde onzekerheid speelt ook in Korea
- Europese regeringen praten over regelgeving
- BTC-termijncontracten lopen deze week af en mogelijke manipulaties duwen de prijs omlaag
- (frauduleuze) Bitconnect exchange sluit de deuren

Verder heeft de verhoogde media-aandacht rond Bitcoin's recordhoogte van $10.000 een hoop nieuwe speculanten binnengebracht in november / december. Hoewel cryptocurrency-markten altijd al een hype zijn geweest, was deze nieuwe lichting niet alleen overenthousiast in fundamenteel gezonde cryptocurrencies zoals Monero en Ethereum, maar bracht ze ook een massale toevloed van geld in shitcoins en andere complete rommel zonder toekomst (BigBoobsCoins iemand?). Veel mensen kwamen om te gokken op symbolen en zijn dus op de korte termijn gericht. Deze mensen verkopen en panikeren bij de minste daling, wat de verkoopdruk nog verder vergrootte.

Dus in essentie kregen we een storm van slecht nieuws samen met de gebruikelijke cyclische daling. Momenteel is er echter geen systematische crash zoals MtGox dat zou leiden tot een crash op lange termijn omdat het fundamentele ecosysteem nog steeds intact is. Alle beurzen zijn nog steeds operationeel en liquide, en er is geen gebrek aan vertrouwen of onzekerheid dat ze je kunnen uitbetalen. Hoe de markt verder zal evolueren zal allemaal afhangen van hoe de Bitcoin het doet. Op dit moment zitten we al onder de $10.000, maar is blijft veel steun rond $ 8000, wat voor stabiliteit zorgt op lange termijn.

Wat moet je doen als je onlangs op de cryptomarkt bent gekomen?

Als je de afgelopen maanden bij of in de buurt van ATH (All Time High) hebt gekocht, is verkopen het ergste dat je nu kunt doen. Je moet zowieso geen geld in crypto steken dat je niet kan missen, dus het zou geen probleem moeten zijn om een ​​paar maanden te wachten. Je moet je realiseren dat 30% correcties in crypto relatief vaak voorkomen, net zoals vorige herfst hadden we een flitscorrectie van 40% door Chinese onzekerheden. Tenzij er een systematische uitval is van beurzen, zoals we hadden tijdens de MountGox crisis, herstelt de markt zich altijd.

De volgende slechte keuze die je zou kunnen maken, is in Tether beleggen als vangnet. Als er iets is dat het vertrouwen in cryptocurrency-investeringen kan kelderen, dan is het Tether niet genoeg reserves heeft om de behoefte te dekken als men massaal begint te verkopen. Het zou niet alleen de beurzen neerhalen, maar ook leiden tot jarenlange rechtszaken en eindeloze krantenkoppen die iedereen afschrikken om in crypto te investeren. Ik weet niet wanneer de volgende MtGox meltdown zal plaatsvinden, maar vele signalen wijzen al naar ​​Tether . Met andere woorden, blijf er vanaf.

Wat moeten langetermijnbeleggers doen?

Voor langetermijnbeleggers is het een goede strategie om elk jaar winst te maken en deze om te zetten om zo de vermogenswinstbelasting in te perken, een reserve te parkeren bij Gemini (waarvan de US-dollar deposito's FDIC-verzekerd zijn) en gewoon tot eind januari-februari te wachten om aan een lage prijs opnieuw in te kopen. Dan weer alles vasthouden tot eind december en de cyclus opnieuw starten. Je kunt een klein bedrag in de basismunten houden om in te spelen op eventuele kansen in kwartaal 1. Anderen kunnen ervoor kiezen om simpelweg niets te doen en gewoon in januari alles te blijven vasthouden, wat ook een prima strategie is. De cyclische correctie stabiliseert zich gewoonlijk in de richting van eind januari en begin februari, daarna zien we een stijging in maart en worden de verliezen over het algemeen teruggewonnen tegen het einde van april. De beslissing om in december te verkopen of om alles gewoon vast te houden, hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Hoe u uw portefeuille in de toekomst kunt opbouwen

In plaats van de correctie als een ramp te zien, is het een ideaal moment om opnieuw te beginnen. Als je tot nu toe vooral geïnvesteerd hebt in slechte cryptos en geld hebt verloren, is het nu tijd om te beginnen met een systematische lange termijn benadering van investeren in plaats van gokken.

Volg een methodologie voor het evalueren van elke cryptocurrency

Memes en Lamborghinis zijn leuk, maar als je enkele duizenden euro's in crypto hebt steken, is het de moeite waard om er ook een beetje logica in te steken. Als je een vaste methodologie en een checklist volgt, kan je vergelijkingen maken tussen cryptovaluta, jezelf dwingen om alternatieven overwegen en tegelijk met een gerust gemoed gaan slapen, wetende dat je een degelijke basis heeft voor je beleggingsbeslissingen (zelfs als ze niet blijken te kloppen).

Er is geen ideale of "juiste" methode, maar hier is de mijne:

1) Informatieverzameling en filtering

Zodra ik een goede potentiële investering zie, ga ik eerst naar de CoinMarketCap-pagina voor die crypto en bekijk ik de website en blockchain-explorer.

Beoordeel de website kritisch. Dit is een eerste bullshit-detector en je kunt dikwijls al aan de website zien of het oplichterij is. Als er met termen als "Web 4.0" of andere onzinnige buzzwords wordt gegoocheld, als de site onprofessioneel is en anonieme developerteams heeft, blijf dan weg. Zoek altijdwelk doel ze voor ogen hebben, en vergelijk met wat er al gerealiseerd is. Controleer altijd het team, probeer ze te vinden op LinkedIn en zoek uit wat ze in het verleden hebben gedaan.

Lees de whitepaper of het bedrijfsontwikkelingsplan. Je moet volledig begrijpen hoe deze crypto functioneert en hoe ze probeert waarde te creëren. Als er geen gebruiksnut is of als deze geen blockchain vereist, stap er dan vanaf. Zoek naar rode vlaggen zoals enorme aandelen die worden toegewezen aan de ontwikkelaars van de munt, een vage definitie van wie de munt zou kunnen gebruiken, anonieme teams, beloften van grote winsten ... enz.

Controleer de blockchain-explorer. Hoe is de tokenverdeling over de verschillende accounts? Zijn de grote accounts aan het vasthouden of verkopen? Welk account is het oprichtersaccount?

Lees blogs over de cryptocurrency en evalueer ook de community.

2) Vul een beleggingscontrolelijst in

Ik heb een checklist met vragen die ik belangrijk vind en terwijl ik een crypto onderzoek, bewaar ik kleine stukjes die relevant zijn voor het beantwoorden van volgende vragen:

Welk probleem probeert de munt op te lossen?

Hoe ziet het Dev Team eruit? Wat is hun staat van dienst? Hoe worden ze gefinancierd, georganiseerd?

Wie is hun concurrentie en hoe groot is de markt waarop ze zich richten? Wat is hun doel?

Wat is de stand van zaken van hun huidige product?

Wat zijn de zwakke punten of problemen met deze crypto?

3) Kijk kritisch naar marktkapitalisatie en het aantal uitgeschreven munten
De wet van Metcalfe zegt dat de waarde van een netwerk evenredig is aan het kwadraat van het aantal verbonden gebruikers van het systeem. Je kan dus verschillende valuta's vergelijken op basis van hun marktkapitalisatie en het aantal actieve gebruikers of verkeer.

Een andere eenvoudige manier is gewoon kijken naar de totale markt waarin de betreffende munt wil doorbreken, en deze te vergelijken met de marktkapitalisatie van de munt. Het totale aanbod voor Dentacoin is bijvoorbeeld 1.841.395.638.392, en wanneer dit wordt vermenigvuldigd met de prijs begin januari, krijgen we een marktkapitalisatie die eigenlijk hoger is dan de gehele sector die het wil beïnvloeden: tandheelkunde. Geen gezonde situatie.

Als de cryptomunt bedoeld is om gewoon als een valuta te worden gebruikt: kijk naar de circulerende voorraad en bekijk de hoeveelheid die nog vastzit of die is ingesteld om te worden vrijgegeven / verbrand. De meeste crypto's zijn deflatoir dus denk erover na hoe het floatschema in de loop van de tijd zal veranderen en hoe dit de prijs beïnvloedt.

Zodra je deze driestappenmethode volgt heb je toch al een basis om beslissingen te kunnen nemen, zonder in het wilde weg te gaan gokken en zonder te moeten gaan panikeren bij de minste prijsdaling.

Herverdeel je portefeuille

Je moet de gulden middenweg zien te vinden tussen "veilige" en "speculatieve" cryptos.

Voor nieuwe beleggers is het het beste om een ​​substantieel deel te behouden in wat als veilige cryptos wordt beschouwd, met een grote marktkapitalisatie: voornamelijk BTC, ETH, LTC. Een 50-70% van uw portefeuille kan je hierin steken. Naarmate je zelfverzekerder en beter geïnformeerd wordt, kan je wat meer gaan beleggen in de kleinere munten, die nog een groter groeipotentieel hebben..

Je moet ook denken in termen van segmenten en hoeveel van je totale portfolio zich in elk segment bevindt:

De vaste waarden - BTC, Ethereum, LTC ... enz

Platformsegment - Ethereum, NEO, Ark ... enz

Privacysegment - Monero, Zcash, PivX..etc

Financieel / bankensegment - Ripple, Stellar ... enz

Enterprise Blockchain-oplossingen segment -VeChain, Walton, Libra ... enz

Veelbelovend / Innovatief Tech-segment - Raiblocks, IOTA, Cardano ... enz

Je moet ook nadenken over waar we ons in de cyclus bevinden, door de grote onzekerheid op de markt is het waarschijnlijk het beste om een groot aandeel te hebben in de vaste waarden en een paar munten op te pikken in een segment dat je goed begrijpt. Als u niet begrijpt hoe enterprise-oplossingen werken of hoe de waardeketen is opgebouwd via bedrijven, investeer dan niet in dat segment. Als je een techie bent die van de technologie achter Cardano of IOTA houdt, investeer er dan in.

Denk aan je "cirkel van bekwaamheid"

Dit is eigenlijk een term die Warren Buffet bedacht heeft, en verwijst naar je kennis die je in staat stelt om een ​​investering te evalueren. Denk na over wat je het beste kent en overweeg om te investeren in dat soort munten. Als je niets weet over hoe supply chains functioneren, hoe kan je dan op een objectieve manier beoordelen of VeChain of WaltonChain goedkeuring zullen krijgen?

Dit is waar de bepaling van je portefeuille ook in het spel komt. Je moet best wat diversifiëren, maar ga zeker niet meer dan 12 crypto's opvolgen, omdat je eenvoudigweg niet over voldoende competentie beschikt om al deze munten met kennis van zaken op te volgen.

Voortdurende bijscholing over de technologie en markten

Als je dit nog niet zou doen: lees elke dag een beetje over cryptocurrencies. Als je niet begrijpt hoe de technologie werkt en wat de voordelen van een blockchain zijn of hoe POS / POW werkt of wat mining daadwerkelijk is, leer dan eerst. Als je niet om de technologie geeft of het saai vindt om er over te lezen, zou je helemaal niet in deze sector moeten investeren.

Samengevat

Neem de tijd om na te denken over hoe je jouw beleggingsstijl en -strategie kunt verbeteren. Langetermijninvesteringen geven je veel meer rendement en veel minder stress, net als een systematische aanpak.

Wees voorzichtig en investeer nooit meer dan wat je kan missen.