Crypto verovert de gamingwereld

Nu online communities overspoeld worden met HODL- en lambo-memes, lijkt het alsof investeren het enige is wat je momenteel kan doen met de blockchaintechnologie. Toch heeft deze het potentieel om de manier waarop we met data omgaan volledig te veranderen.

Zo hebben zowel cryptocurrencies als blockchain mogelijke toepassingen in de multimedia die veel verder reiken dan hun oorspronkelijke financiële en technologische roots. Naarmate ze in populariteit groeiden, hebben innovators de interesse van de cryptogemeenschap deze proberen te integreren in games.

Gamen op de Blockchain

Eind 2017 vonden ontwikkelaars een manier om geld te verdienen met de cryptocurrency-rage in de gaming industrie. En die gok heeft zijn vruchten afgeworpen, maar het kwam niet zonder de nodige problemen te veroorzaken op het netwerk. De eerste game draaide rond digitale katten, beter gekend als CryptoKitties. Het geesteskind van Axiom Zen, een Canadese gameproducent, was een van 's werelds eerste blockchain-gebaseerde games. De applicatie is gebouwd als een dApp op de blockchain van Ethereum en stelt gebruikers in staat om virtuele katten te kopen, verkopen en fokken op het online platform van de game, met behulp van ETH als betaalmethode.

Meer dan wat digitale katten waren er niet nodig om iedereen gewoon gek te maken. Binnen enkele dagen na de release vormden CryptoKitty-gerelateerde transacties het grootste deel van het verkeer van het Ethereum-netwerk. Op 4 december was er 3 miljoen dollar besteed aan de harige avatars en op het moment van schrijven is meer dan 19 miljoen aan ETH weggegooid in de kattenhandel. Sommigen gaan voor meer dan $ 100.000, en de duurste komt met een vraagprijs van 300 ETH (~ $ 390.000).

Hoe schattig ze ook waren, CryptoKitties veroorzaakte serieuze groeipijnen voor de Ethereum-gemeenschap. Op het hoogtepunt van de hectiek liepen transactiekosten en tijden serieus op. Het was zelfs zo erg, dat de ICO van SophiaTX moest worden uitgesteld vanwege de netwerkbelasting. Door deze schaalvergrotingsproblemen begon men zelfs aan de stabiliteit van de blockchain van Ethereum te twijfelen. Als het systeem een invasie van digitale katten niet kan doorstaan, hoe kan Ethereum zich dan schalen naar het echte, reguliere gebruik?

Deze problemen weerhielden anderen er echter niet van om hun eigen games te bouwen op de blockchain van Ethereum. Op 19 december betrad Ethermon het ecosysteem van Ethereum en het inderdaad precies zoals het klinkt. Ethermon zijn verhandelbare en verzamelbare digitale avatars op de Ethereum-blockchain in gebaseerd op Pokemon. In tegenstelling tot CryptoKitties gaat Ethermon verder dan alleen verzamelen, omdat je je Ethermon kunt trainen en ermee kan vechten tegen andere trainers op het netwerk.

En daar stopt het niet. Binnenkort kunnen leden van de TRON-gemeenschap hun TRX-tokens gebruiken om Tron Dogs te kopen. Er is zelfs een online RPG in de maak die op Blockchain van Ethereum zal lopen. Ethercraft bootst het populaire sandbox-spel Minecraft na. Door ETH als een betaalmethode te gebruiken, kunnen spelers spullen in de game kopen, verkopen, ruilen en maken, evenals kerkers binnenvallen en buit verzamelen in een volledig speelbare, open wereld. Ook zal het spel zal zijn eigen valuta bevatten, de ERC20-token met de voorlopige naam Gold Pieces (XGP).

Dat is dus één game voor Tron, en al drie voor Ethereum. Gezien de problemen die de katten veroorzaakten, is het nog even afwachten hoe deze blockchains zullen standhouden als deze games aan populariteit winnen. 2018 wordt een bepalend jaar voor cryptocurrencies en de blockchain-technologie. In de nabije toekomst zal bewezen technologie integreren met nieuwe industrieën en zal het kaf van het koren worden gescheiden. Wie geen stabiel platform kan bieden dan duizenden transacties tegelijk kan verwerken, zal hopeloos ten onder gaan.