De Weiss Cryptoratings

Het Weiss Ratings-bureau, een van de oudste professionele en financiële ratingagenschappen in de VS, heeft vandaag de langverwachte cryptocurrency-ratings vrijgegeven. Het bedrijf uit Palm Beach, Florida maakte al enige tijd reclame dat ze als eerste ratings zouden uitbrengen voor digitale munten. Bij de officiële voorstelling werden de verwachtingen echter niet ingelost.

Zo waren er de hele nacht van 23 op 24 januari aanvallen van Koreaanse hackers die probeerden de Weiss website neer te halen. Na dit debacle konden de cijfers dan toch worden vrijgegeven.

Zo krijgt Bitcoin een C + beoordeling. Terwijl Bitcoin uitstekend scoort op vlak van veiligheid en wijdverspreide acceptatie, moet het nog werken aan zijn trage netwerk en hoge transactiekosten ontstaan. Niets nieuws onder de zon dus.

Ethereum, aan de andere kant, kreeg een B-rating, omdat "de op een na meest gebruikte cryptocurrency profiteert van zijn sneller te upgraden technologie en betere snelheid, ondanks enkele knelpunten."

De enige andere munten die een B of B- rating krijgen, zijn Cardano, EOS, Neo en Steem, terwijl de meeste munten C-, C- of C + "fair" -grades behaalden zoals Bitcoin. Er waren een paar slechte presteerders in de groep met D-cijfers, waaronder PotCoin en Matchpool, maar geen van de 74 beoordeelde munten kreeg een A voor uitstekend. Het volledige rapport is alleen betalend verkrijgbaar via Weiss voor $480. Op moment van schrijven kan je het echter hier nog gratis nakijken.

Ondertussen heeft de crypto-community zelf serieuze bedenkingen bij de cijfers. Zo vraagt men zich af waarom Cardano, dat alleen een whitepaper heeft en geen werkend product, of EOS, dat nog steeds in testfase zit, dezelfde rating als Ethereum hebben gekregen. Nog verbijsterend vinden ze dat het grootste deel van het ecosysteem een C-rating kreeg, dezelfde beoordeling als Dogecoin, een project waarvan de eigenaar zelf zegt dat het een grap is.